12 Mart'a az bir süre kalm??, yelkovan akrebin pe?inde. Tam 86 y?l öncesinde oldu?ü gibi.. 86 y?l öncesi.. Büyük imtihan?n verildi?i günler..Gözlerimi kapat?yorum ve zamanda geriye gidiyorum; o güne..
Büyük millet meclisi binas?nday?m. Ankara bugün ne kadar da so?uk ve bir o kadar da yak?yor; kan kokuyor sokaklar, gökyüzünde ac?n?n rengi.. Etraf?mda birbirinden tela?l?, s?kk?n vekiller.. Bir sene öncesinden Maarif Vekili Dr. R?za Nur beyefendiden milli heyecan? canland?racak, milli azmi artt?racak bir ?stiklal Mar?? yaz?lmas? istenilmi?, bugün de sonuçlar de?erlendirilmek üzere meclise toplan?lm??t?. Sava??n keskin yüzü herkesin yüzüne çizikler atm??,gencecik delikanl?lar? bile ya?land?rm??; ancak yüzler de?il yürekler kan?yordu.
+ O geldi , de?erlendirilecek yedi ?iirden biri de onunmu?, önceleri yazmay? kabul etmemi?, "milletim bu haldeyken para ödülü için yazamam" demi?, daha sonradan Maarif Vekili Hamdullah Suphi beyin ricas? üzerine yazmay? kabul etmi?.
+ Öyle, ben de duydum, hatta bir paltosu bile yokmu?, meclise gelince yak?n arkada?? paltosu ona ödünç olarak verir, içeriye onunla girermi?, buna ra?men milletim, ordum böylesine s?k?nt?dayken.. diye paray? kabul etmezmi?.
+ Ne muhterem insand?r..
"Affedersiniz" dedim, gözleri bu?ulu vekile.
- Konu?malar?n?za kulak misafiri oldum, kimmi? o beyefendi?
+ Akif, safahat naz?m? Mehmet Akif efendi..
Yüzümü meclisin kap?s?na do?ru çevirdim , evet o'ydu. Günlerdir uyumad???, ne kadar s?k?nt?l? ve üzüntülü oldu?u mimiklerinden kolayca anla??l?yordu. Yava? ve emin ad?mlarla yürüyor , her ad?mda a?z? belli belirsiz k?p?rdan?yor, anla??lan dua ediyordu. Kimbilir neler istiyor, nas?l ifade ediyordu milletinin halini; Rahmetine s???nd???na..
- ?iirini kim okuyacak acaba?
+ Hamdullah Suphi Bey okur..
Ba??m? Mehmet Akif'e çevirdim, göz göze geldik, anlam??t? ne demek istedi?imi, 86 y?l sonras?n?n misafiriydim,mümkünat? yok muydu, ondan dinleyemez miydik ilk kez? Hem ona soracaklar?m da vard?, ki zaten fark?ndayd?. Yava?ça kürsüye ilerledi, san?r?m o da sorulardan yorulmu?, art?k cevaplara tercüman olmak istiyordu.Gözleriyle tüm vekilleri selamlad?, bekliyordu, söz s?ras? ondayd?..
- Ya Akif, ülke zor durumda, her?ey giderek daha kötüle?iyor, millet çaresiz, daha da korkuncu umutsuz, ne yapaca??z?..
Yorgun ancak inançl? gözlerini çevirdi; meclis binas?na hakim u?ultuyu bir anda yok eden o m?sralarla seslendi:
Korkma, sönmez bu ?afaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin y?ld?z?d?r, parlayacak;
O benimdir, o benim, milletimindir ancak.
- Diyorsun ki en son Türk insan? ölmeden bu bayrak göklerden inmez, bu vatan da verilmez. Ancak biliyorsun vatan?n baz? k?s?mlar? istila edildi, haram bayraklar çekildi gönderlere, Bayrak k?zg?n, bayrak küskün..
Yüzündeki ifade daha da güçlendi sanki Akif'in, bu kez seslendi?i bayrakt?:
Çatma, kurban olay?m çehreni ey nazl? hilal!
Kahraman ?rk?ma bir gül! Ne bu ?iddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlar?m?z sonra helal...
Hakk?d?r, Hakk’a tapan milletimin istiklal!
- Hakl?s?n, as?rlard?r milletimiz; bayra??m?z, nazl?m?z, yarimiz için az kan dökmedi; helallik istemek , ondan biraz daha sabretmesini beklemek hakk?d?r. Ancak bayrakta hakl?, ya ba??ms?zl???m?z? kaybedersek, ya art?k gönderler öksüz kal?rsa?
Bak??lar? keskinle?ti, heyecandan m?d?r yoksa yap?lan zulüme öfkeden mi; yanaklar? pembele?ti:
Ben ezelden beridir hür ya?ad?m, hür ya?ar?m.
Hangi ç?lg?n bana zincir vuracakm??? ?a?ar?m!
Kükremi? sel gibiyim, bendimi çi?ner, a?arim.
Y?rtar?m da?lar?, enginlere s??mam, ta?ar?m.
- Öyle ya Akif, biz ba??ms?zl??? ile nefes alan bir milletiz, biz de?il miyiz ki Ergenekon'da da?lar? eriten , denizleri ta??ran.. Ancak bilmektesin, Avrupa ondokuzuncu as?rdaki üstünlü?ünü kaybetmi? durumda; bu topraklara sahip olman?n kendisini eski günlere döndürülebilece?ini dü?ünüyor, ele geçirmek içinde var gücüyle u?ra??yor. Mehmetçi?in süngüsüne; o topla, gülleyle cevap veriyor, nas?l dayanacak bu asker?
Bu kez ba??n? öyle bir kald?rm??t? ki Akif, halinden ben bile ürperdim.Daha da gürle?en sesiyle:
Garb?n afak?n? sarm??sa çelik z?rhl? duvar,
Benim iman dolu gö?süm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nas?l böyle bir iman? bo?ar,
“Medeniyet!” dedi?in tek di?i kalm?? canavar?
- Hakl?s?n, vakti zaman?nda, dünyay? titreten haçl? ordusu bile; bir k?sm? Akdenize dökülürek bir k?sm? da bayra??m?z? selamlayarak terketmi?ti bu ülkeyi. Peki askere ne demeli ki yeniden toparlars?n, ne zaman söker bu karanl??? bozacak ?afak?
Bak??lar? biraz yumu?ad?, çünkü askere seslenecekti bu kez, bilmekteydi ordunun ne kadar zor ?artlarda sava?t???n?, ancak inanc? tamd? ve Rabbinin de hakl?n?n yan?nda oldu?unu biliyordu:
Arkada?! Yurdumu alçaklar? u?ratma, sakin.
Siper et gövdeni, dursun bu hayas?zca ak?n.
Do?acakt?r sana va’detti?i günler Hakk’?n...
Kim bilir, belki yar?n, belki yar?ndan da yak?n.
- Biraz daha sabretmeliyiz diyorsun, Hakk bizim yan?m?zda in?. Soraca??m ?u; yap?lan ?ey, dü?man için de?erli bir toprak parças?n? alma, bizim içinse vatan u?rana can? gözden ç?karma, nedir bu fark?n sebebi?
Bu kez bak??lar? bana yönelmi?ti, çekinmi?tim biraz, utanm??t?m; acaba yanl?? m? ifade etmi?tim, k?zd?rm?? m?yd?m onu?
Bast???n yerleri “toprak!” diyerek geçme, tan?:
Dü?ün alt?ndaki binlerce kefensiz yatan?.
Sen ?ehit o?lusun, incitme, yaz?kt?r, atan?:
Verme, dünyalar? alsan da, bu cennet vatan?.
- Hakl?s?n Akif, demek istedi?ini anlad?m; topran?n vatanl??? u?runa dökülen kana oranlad?r. Bu vatana ne kadar döküldü?ünü onlara nas?l gösterelim?
Kollar?n? biraz havaya kald?r?p parmaklar?yla sanki bir?eyi s?kar gibi :
Kim bu cennet vatan?n?n u?runa olmaz ki feda?
?üheda f??k?racak topra?? s?ksan, ?üheda!
Can?, canan?, bütün var?m? als?nda Huda,
Etmesin tek vatan?mdan beni dünyada cüda.
- Kuran-? Kerim'de de denildi?i gibi; ?nsan can?n? ?ehit vasf?nda teslim ederse ruhu cennete gider. Madem ki ?ehidimiz bu toprakta yat?yor, bedeni istirahate çekilse de ruhu hala cephede sava??yor; öyleyse cennetimiz buras?.. Dua edelim mi Akif , Rabbim bizi cennetimizden ay?rmas?n?
Kollar?n? daha da kald?r?p avuçlar?n? semaya yöneltip, kalbinden gelen sesiyle:
Ruhumun senden, ?lahi, ?udur ancak emeli:
De?mesin mabedimin gö?süne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki ?ahadetleri dinin temeli-
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.
- Amin, bu ezanlar..
Ellerini kürsüye koydu, ?iiri okudukça daha bir gençle?iyor, sanki can?na can geliyordu, "bu sefer sen sormadan ben cevaplayay?m" der gibiydi:
O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-ta?im,
Her cerihamdan, ?lahi, bo?an?p kanl? ya??m,
F??k?r?r ruh-? mücerred gibi yerden na’??m;
O zaman yükselerek ar?a de?er belki ba??m.
- Ezan?n sesi sadece topra??n üstündekine de?il; alt?nda yatan?na hatta onlar?n mezar ta?lar?na kadar i?ler, her ezanda ?ehidimin ruhu yeniden yükselir, yeniden ar?a de?er, iman? bir kez daha yenilenir. Söyle koca Akif, sen söyle; karanl?k son demlerinde, ?afak sökmek üzere de?il mi?
Birden Akif; ordu oldu kar??m?zda, halk oldu , millet oldu, Bayra?a hasret gönder oldu.. Ak aln?yla , ak gönlüyle o sözleri ça?lad?:
Dalgalan sen de ?afaklar gibi ey ?anl? hilal!
Olsun art?k dökülen kanlar?m?n hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ?rk?ma yok izmihlal:
Hakk?d?r, hür ya?am??, bayra??m?n hürriyet;
Hakk?d?r, Hakk’a tapan, milletimin istiklal!
Tüm vekiller, ben ve milli duygular?m?z; aya?a kalkt?k , avuçlar?m?z patlarcas?na alk??larken, süzülen gözya?lar?m?z da gitmesi gereken yere; yüreklerdeki yang?n?m?za yollad?k. Mehmet Akif, yak?ndaki zaferin heyecan?n? hissettirmi?ti bize. Öyle ya, milletim için ?afak sökmek üzereydi.Türk bayra?? da art?k gönderdeydi. Bundan sonra hilaliyle, y?ld?z?yla, k?z?ll???yla ?afakla yar??acak, yeniden ba??ms?zl???na kavu?an Türk milleti için ebediyen dalganacakt?. ?ehitler de kanlar?n? helal edip, bayra??n gölgesinde dinlenecekti. Bu millet Hakk'? bilmekteydi, bu millet Hakk'? sevmekteydi. Ne de güzel dedin hey koca Akif, bunun üstüne daha da laf söylenir miydi?
Gözlerimi açt?m tam 86 y?l sonras?na .. Islakt?lar ve çok mutluydular. Ruhun ?ad olsun Mehmet Akif.. Ruhun bugün tekrar bedene gelmi?; kalble dil bir olmu?, tekrar tekrar hayk?r?yor:
Hakt?r; Hakk'a tapan bu millete ?stiklal!!
oxygen