Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Türkiye Niçin Laik Bir Ülke De?ildir?
> E?lence Bölümü > Karalay?n Yaz?n Saçmalay?n > Kalemimizden
karantina
son dönemlerde s?kça duyuyoruz, sa?da-solda-etrafta: "Türkiye Laiktir Laik kalacak"...

Laiklik eski yunan'da kelime anlam? olarak "dinsizlik" diye kullan?lsa da(e.?. burda yan?lg?ya dü?üyor) devletlerin laikli?i "vatanda?lar?na kendi dini ve vicdani özgürlü?ü sa?layan, bireylerin dini vecibelerini gerekti?i gibi ya?ayabilmelerini sa?layan devlet" olarak tan?mlan?r.

Tan?m? da yapt?ktan sonra as?l mevzuya gelebiliriz art?k. Türkiye'de ?mam-Hatip Liseleri var m? karde?im, var. Bu liselerin yapt??? e?itimde dini esas alan dersler var m?, var. Ama Türkiye'de Ruhban Okulu kapal? m?, kapal?. Konuya çok ba?ka bir aç?dan bak?yorum ama bu ülkede Hristiyan vatanda?lar?m?z da ya??yorlar ve onlar da istedikleri e?itimi alabilmeliler diye dü?ünüyorum. Bu okulun kapat?lma gerekçeleri neler o dönemki zat-? muhteremlere sormak laz?m ama sen e?er devletsen, e?er laik oldu?unu iddia ediyorsan bu gerekçeleri ortadan kald?r?p bu okulu hizmete sokars?n.(merakl?s?na not: ruhban okulu; Türke?, Erbakan, Bahçeli veya Erdo?an döneminde kapat?lmam??t?r.) bu aç?dan bakt???m?zda laik bir ülke olmad???m?z gerçe?i apaç?k kar??m?zda duruyor.

?imdi de ?öyle bir sorum olacak: Türkiye'de Diyanet ??leri Ba?kanl??? diye bir kurum var m?, var. Bu kurum nereye ba?l?? Bu kurum ba?bakanl??a ba?l? bir kurum olarak hizmet vermektedir. Ba?bakan'da yürütmenin 2. adam?d?r Türkiye'de. Yani diyenler olacakt?r, yanisi devlet 2. adam? eliyle din üzerinde bir tahakküm kurmaktad?r. madem laik bir ülke oldu?umuzu iddia ediyoruz, bu kurum neden en az?ndan özerk de?ildir.

?slamiyet'ten devam ediyorum; bu ülkede Cuma namazlar? Cumhurba?kanl??? özel kararnamesi ile k?l?nabilmektedir. Maazallah cumhurba?kan? 1 hafta kararnameyi imzalamasa o hafta Cuma namaz? k?l?namaz Türkiye'de. Hani biz Laik bir ülkeydik; görüldü?ü gibi devletin ba?? bizzat insanlar?n dini vecibelerine müdahale yetkisine sahiptir. Bnede diyorum ki; ben o gün ibadetimi yapabilmek için Cumhurba?kan?n?n keyfini bekleyemem, devlet benim dini özgürlü?ümden elini çeksin, k?zmay?n can?m laik bir ülkeyiz ya biz o yüzden o özgürlü?ü sa?las?n bana devletim.

Laikli?in tan?m?nda diyor ki; "ki?ilerin dinlerini özgürce ya?ayabilmeleri..." i?te maalesef bizim ülkemizde bu gözden kaç?r?l?yor. Ö?renci iken ba??n? örtenlere daha sonra nas?l açt?racaks?n?z? diye abuk bir soru ile geliniyor. Evvela belirtmek laz?m gelir ki ö?renci; "hizmet alan", misal ö?retmen oldu?unda "hizmet veren" konumundad?r. Ö?renci iken bireydir, ki?idir, hürdür. Ö?retmen iken o art?k devletin görevlisidir, memurdur, belli saatler aras?nda hür de?il devlete ba?l?d?r, devletin kurallar?na uymak zorundad?r. ??te bu nedenledir ki devlet hizmet verdi?i ki?ilerin dini inançlar?n? sorgulama hakk?na sahip de?ildir. sorgularsa Laikli?in özüne müdahale etmi? olur.

Sonra deniyor ki; "Türkiye Laiktir Laik kalacak" bu mu bizim Laikli?imiz... dinleri bask? alt?na almak Laiklik de?ildir. ?nsanlar?n ki?isel tercihlerinden dolay? devletin onlar?n haklar?n? elinden almalas?, özgürlüklerine müdahale edebilmesi ne yaz?k ki en ba?ta laiklikle ters dü?üyor...

son olarak diyebilirim ki kavramlar? bilmeden, hangi anlamlar? ihtiva etti?ini görmeden konu?mak, yasa yapmak, yasak koymak devlet aç?s?ndan hiç ho? bir durum olu?turmuyor. devlet bana hizmet verirken bana kar??mak de?il, beni rahat ettirmek durumundad?r. Özgürlüklüklerimiz özüne dokunmak gibi bir hakk? yoktur, tam aksine özgürlü?ümü korumak zorundad?r. hemde bunu laiklik ilkesi gere?i yapmal?d?r...

?imdi bende diyorum ki "Türkiye Laik olmal?d?r, Laik olacak"...
ultraslan_55
güzel demi?
ALINTI
?imdi bende diyorum ki "Türkiye Laik olmal?d?r, Laik olacak"...

karantina
ALINTI
güzel demi?

derim arada bir smile.gif
karantina
yeni bi kaç ekleme yapmak istedim...

Laiklik uygulan?rken, Türkiye'de y?llarca insanlara bir bask? arac? olarak kullan?ld?. ?çinde özgürlü?ü bar?nd?ran, insanlara özgürlük veren ilke nedense özgürlükleri k?s?tlamada 1. dayanak olarak görüldü. Böyle olunca da laikli?e en fazla sahip ç?kacak insanlara yanl?? gösterildi ve -bilinçli veya bilinçsiz olarak- insanlar?n laikli?i bir öcü gibi görmelerine sebep olundu. ?imdilerde ya?anan ise yine ayn? kesimlerin bunu devam ettirme iste?inde -?srarla- olmalar?d?r.

Belki yine alakas?z görülecek ama ülkemizde son y?llarda artarak devam eden misyonerlerlik faaliyetleri var. Ve bu faaliyetleri yürüten insanlar ortaya ç?kt?klar? zaman diyorlar ki "burada dinimizi istedi?imiz ?ekilde ya?ayam?yoruz, o nedenle bu yolu tercih ediyoruz." ve maalesef böylelikle hakl? konuma geliyorlar. Biz ülkemizin madem laik oldu?unu iddia ediyoruz, herkese özgürlü?ünü vererek "okullar?n aç?lmas? vs." çal??malar? yapmal?y?z. Ama dikkat ediyorum yukar?da dedi?im kesim ?srarla bu okulun aç?lmas?na da kar??. Ne yapmaya çal??t?klar?n?, neyi istediklerini pek kestiremedi?im için bi?eyde diyemiyorum. ( Bu yaz? dolay?s?yla bana da kar?? olacaklar büyük ihtimalle biggrin.gif )

Bizim art?k insanlar?n özgürlüklerini k?s?tlamaktan vazgeçerek, bask?dan uzakla?arak laikli?i olmas? gerekti?i gibi uygulamaya ihtiyac?m?z var. Türkiye bugünden ba?layarak gerekli ad?mlar? atmal?d?r.

Konuya bu aç?dan bak?ld??? zaman inan?lmaz derecede -beklenmedik bir ?ekilde- tepki görüyor ve hemen cahillikle suçlan?yorsunuz. bütün i?leri bo? keseden atmak olanlar en ufak ara?t?rma içine girmeden kulak dolmas? bilgilerle sizi hemen imtihana zorluyorlar. bu nedenle ezber bozmak pek iyi bir ?ey de?il. smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.