Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Gamze/n
> E?lence Bölümü > Karalay?n Yaz?n Saçmalay?n > Kalemimizden
oxygen
Gamze; Yaradan taraf?ndan a???a bah?edilmi? bir ni?and?r bence..
Yana??n kenar?nda ço?u kez farkedilemiyen ; ancak bir gülümsemeye ya da göz süzmesine e?lik eden çukurdan ötedir gamze..
Ezeldeyken ruhlar yanyana gelmi?, taa o zamandan birbirne ?s?nm??, e?ini tan?m?? ya; hani büyüklerimizin deyimiyle "daha ana rahmindeyken ismi aln?na yaz?lm??" ya; i?te a????n sevdi?ini bulmas? için i?arettir gamze..
Hem s?cac?k gülümsesiyle a????n cennetidir, hem de verdi?i sevda ate?iyle cehennemidir gamze..
Ortaya ç?k??? bile ba?kad?r; o nas?l bir senfonidir , nas?l al?ml? bir törendir..
Sevgili önce ba?? hafif yan e?er; a???? yüre?i tututlur kal?r, yarin yüz ifadesi nas?l olacak diye..
Sonra süzgün bir bak??la hafif gözlerini k?sar; bak??lar?n? bileyler ki ula?s?n çok derinlere..
Ka?lar da hafif çat?l?r, dudak k?vr?mlan?r ve gamze sunulur ortaya; i?te bu haliyle ka?lar yaya gamze de oka benzetilmi?tir edebiyatta..
Çok yaz?lar yaz?lm??, ?ark?lar söylenmi?, ?iirler dökülmü? gamze için sat?rlara..
Öyle ki en sonunda isyanlar edilmi?; "sevgilinin c?l?z ve küçük bir gamzesi bile a??klar? birbirine dü?ürmeye yetti, eksikken bu kadar tesirli; ya gamze tam olsayd?.." dedirtmi? ?aire..
Zaman gelmi? ki a????n yerini sevgiliye sormu?lar: " gamzemde" demi?; "ne zaman o gelse gamze ortaya ç?kmakta, ne zaman gamze ortaya ç?ksa o kar??mda durmakta.."
Nedim ise onu sanat?n? zarif ve sinsice icra eden bir cellada benzetmi?; "afet-i can dediler gamze-i cellad?n için"i yazm?? canan?na..
Gamze naz? anlat?r, gamze sitemi anlat?r, gamze sevinci anlat?r, gamze a?k? bar?nd?r?r; kimse tam olarak çözememi?..
Sözün yeti?medi?i yerde göz tercüman olmu?, gamze ise ferman..
A????n bunald??? yerde sevgili arzulanan olmu?, gamze ise derman..
Asl?nda gamze, sahibine a????na teslim edilmek üzere emanet edilmi? bir hediye..
sidemkay
gamze aslında doku eksikliğinden oluşurmuş ama gamzeyi /gamzeliyi tongue.gif çok severim smile.gif Çok güzel kağıda dökmüşsün her zamanki gibi Oxygencim wub.gif

Divan ed. da gamze sevgilinin yanağındaki çukur değil genellikle sevgilinin yan bakışı olarak kullanılmıştır ..Sevgilinin bakışı ok gibi yaralayıcı,yırtıcı ve kılıç kadar keskindir ..(gamze mazmunu )çok değişik gelmişti bana açıkçası smile.gif
oxygen
evet sidemkayc?m, divan yaz?lar?n?n aç?klamalar?n? okurken ben de çok ?a??rm??t?m. Ama çok da güzel ifade etmi?ler. Günümüzde gamze diyince benim hakl?ma hep bir sevgilinin nazlanmas?, mutlu olmas?, sevgi gösterisi gibi terimler geliyor. Ancak divanda gamzeyi daha farkl? yönlerden de yorumlam??lar.
?skender Palan?n "kitab-? a?k" isimli kitab?nda gamzenin divandaki yerine k?sa ama çok ho? biçimde de?inilmi?. Asl?nda divan edebiyat? o kadar güzel bir sanat ki in?allah ?skender Pala gibi divan? gençlere sevdirecek yazarlar ve e?itimciler artar.
argonat
ALINTI
Nedim ise onu sanat?n? zarif ve sinsice icra eden bir cellada benzetmi?; "afet-i can dediler gamze-i cellad?n için"i yazm?? canan?na..
Gamze naz? anlat?r, gamze sitemi anlat?r, gamze sevinci anlat?r, gamze a?k? bar?nd?r?r; kimse tam olarak çözememi?..
Asl?nda gamze, sahibine a????na teslim edilmek üzere emanet edilmi? bir hediye..

wub.gif Gamzenin sihiri üzerine çok ho? cümleler var.
Kalemine kuvvet oxygen Tip-Hat.gif
sidemkay
ALINTI(oxygen @ Jun 30 2008, 09:52 PM) *

evet sidemkayc?m, divan yaz?lar?n?n aç?klamalar?n? okurken ben de çok ?a??rm??t?m. Ama çok da güzel ifade etmi?ler. Günümüzde gamze diyince benim hakl?ma hep bir sevgilinin nazlanmas?, mutlu olmas?, sevgi gösterisi gibi terimler geliyor. Ancak divanda gamzeyi daha farkl? yönlerden de yorumlam??lar.
?skender Palan?n "kitab-? a?k" isimli kitab?nda gamzenin divandaki yerine k?sa ama çok ho? biçimde de?inilmi?. Asl?nda divan edebiyat? o kadar güzel bir sanat ki in?allah ?skender Pala gibi divan? gençlere sevdirecek yazarlar ve e?itimciler artar.

in?. , hocam benim aç?mdan bunu ba?ard? aç?kças? wub.gif Divan ed.? çok kapal? ,çok ustaca yaz?lm?? eserlerden olu?uyor ,anlam?n? bulmak yakalmak ,yorumlamak hiç kolay de?il ama ayr?yetten de bulmaca gibi çözümlemesi çok zevkli ,tahlil edenlerin göremedi?ini bulunca keyfi bir ba?ka oluyor wub.gif google.gif
oxygen
öyle, e?er ki mesle?im edebiyatla ilgili olsayd? herhalde çal??ma alan?m? divan edebiyat? seçerdim. ?imdi sadece divan?n indirgenmi? , tahlil edilmi? beyitlerinin okuyucusuyum.
musedu
ne güzel yazm??s?n bizimk?z benim gibi saflar?n bile anlayabilece?i sadelikte wub.gif
kurtcuk
Senin kaleminin mürekkebini merak ediyorum, içinde candan bir?eyler olsa gerek; gerek ki bu kadar güzel bir yaz?n?n ç?kmas?na ?a??lmamal?.
jasmiNNe
ALINTI

bi?ey diyemiyorum.. wub.gif gamzemin sebebini ?imdi anl?yorum tongue.gif t?kler oxygen çok içten çok güzel olmu?..
oxygen
utan?yorum ama blush.gif keramet yaz?y? okurken gözünüzün önüne gelen gamzede wink.gif
karantina
ALINTI

te?ekkürler oxygen; çok güzel olmu?. özellikle al?nt?lad???m bölüme bay?ld?m. ?iirsel anlat?m? çok seviyorum, o nedenle de o bölüm daha etkili geldi bana.
monarosa
çok güzel olmu? oxygencim, bay?ld?m yaz?ya wub.gif

"ne zaman o gelse gamze ortaya ç?kmakta, ne zaman gamze ortaya ç?ksa o kar??mda durmakta.." wub.gif
N?LSU
''Câna hicrin hançeri geçdi?i yetmez miydi kim
Gamze tîrini atars?n ol dahi câna geçer ''

Fatih Sultan Mehmet(Avnî)
(“Gönlümü ayr?l???n hançeri zaten harap etti; hala neden gamze okunla onu daha da parçalamaya çal???yorsun?” )

Divan edebiyat? insan? içine çeken çok farkl? bir dünya,dertlerinde derman bulmu? bu insanlar?n anlatt?klar?na vak?f olabilmek dile?iyle.

A?k derdiyle ho?em el çek ilac?mdan tabib
K?lma derman kim helâkim zehr–i derman?ndad?r.
Fuzuli

Bu arada böyle güzel bir konuda payla??mlar?n yap?lmas? gerçekten çok güzel google.gif
Te?ekkürler oxygen smile.gif
???klar? takip eden adam
ALINTI

Örneklerle o kadar bütün olmu? ki yaz?n, sanki onlar? da sen yazm??s?n.
Yüre?ine sa?l?k... smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.